Mijn moeder kon lekker koken. Geen liflafjes of fancy gedoe maar haar soep, gehaktballen en stamppot vergeten we nooit meer. Ze kookte sterk met wat de tijd van het jaar bracht. We hadden nooit aardbeien in december of kruidnoten in augustus. Dat mijn leven voor een groot deel van de dag om eten draait, heb ik echt van haar.
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
zwart-witfoto's @Regionaal Archief Dordrecht
Niks lollo bionda of rucola
Zodra de zon hoger aan de hemel kwam en de dagen warmer werden, stond er in ons ouderlijk huis regelmatig sla op het menu. Gewone recht-toe-rechtaan sla. Niks eikenblad, ijsberg, lollo bionda of rucola. Gewoon kropsla. Vers gekocht bij de groenteboer die aan de deur kwam (en steevast koffie kreeg) en 's avonds opgegeten. Vaak aten we er gebakken aardappels bij. Natuurlijk van Doré aardappels, want die had je in de zomer en die waren heel kruimig zodat ze tijdens het bakken een lekker krokant korstje kregen.
De sla van mijn moeder
Terug naar de sla. Kropsla is nog steeds verkrijgbaar, maar ik heb het idee dat de smaak en structuur toch is veranderd als ik denk aan de sla uit mijn jeugd. Het kan ook zijn dat mijn nostalgische gevoel met me op de loop is, hoor. Bij Albert Heijn kun je zakjes botersla kopen en die lijken voor mijn gevoel sprekend op de sla uit mijn jeugd. Gisteren hebben we het weer gegeten. De sla van mijn moeder.
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
Dit heb je nodig
1 zak botersla (100 gram) van Albert Heijn
2 eetlepels slasaus
2 zoetzure augurken en 1 eetlepel augurkennat
1 eetlepel azijn
stukje komkommer
1 tomaat
2 hardgekookte eieren
grof zout
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
Daar gaan we
* Doe de sla niet in een kom, maar vlij de zachte blaadjes op een groot plat bord.
* Klop in een kommetje de slasaus, het augurkennat en de azijn door elkaar en lepel de dunne saus over de sla.
* Snij de augurken in plakjes en verdeel die over het bord.
* Schil het stukje komkommer en schaaf die. Verdeel de plakjes over de sla.
* Snij de tomaat in vieren, verwijder de harde kern en snij het vruchtvlees in stukjes. Verdeel over het bord.
* Pel de afgekoelde eieren en snij ze in kleine partjes. Verdeel over het bord.
* Pak een beetje grof zout tussen duim en wijsvinger er strooi een klein beetje van de zoutkruimels over het ei.
Serveer direct. Eet smakelijk!